Hanami, cunoscut și sub denumirea de “admirarea florilor de cireș”, este una dintre cele mai îndrăgite și spectaculoase tradiții japoneze, reprezentând o adevărată celebrare a primăverii și a frumuseții naturii. Această veche practică are o istorie ce se întinde pe mai multe secole și este încă considerată una dintre cele mai importante și emoționante evenimente din calendarul cultural al Japoniei.

Tradiția hanami își are originile în perioada Heian (794-1185), când nobilii și membrii aristocrației japoneze organizau petreceri sofisticate sub copacii de cireș înfloriți, pentru a sărbători sosirea primăverii și pentru a admira frumusețea delicată a florilor de cireș, cunoscute sub numele de “sakura”. De atunci, hanami a evoluat și s-a extins pentru a deveni un eveniment popular la care participă oameni din toate categoriile sociale.

Momentul exact al înfloririi cireșilor variază în funcție de regiune și condițiile meteorologice, iar acest lucru este așteptat cu nerăbdare și urmărit cu mare atenție de către japonezi. Când primele petale roz încep să apară, se declanșează o adevărată frenzie a hanami-ului, iar oamenii se grăbesc să-și pregătească picnicurile și să-și rezerve locurile sub copacii înfloriți în parcurile publice și grădinile celebre din întreaga țară.

Hanami-ul nu este doar o simplă ocazie de a admira frumusețea florilor de cireș, este o experiență prin care oamenii se reunesc pentru a se bucura de natură, de compania celor dragi și de bucatele tradiționale. Pături de picnic sunt întinse pe iarbă, iar oamenii savurează băuturi răcoritoare și mâncăruri delicioase, precum bento, dango (gogosi japoneze) și sushi, în timp ce se bucură de priveliștea fermecătoare a petalelor de cireș.

Hanami-ul are o semnificație profundă în cultura japoneză și este asociat cu concepte precum efemeritatea vieții și frumusețea trecătoare a naturii. În cultura japoneză, sakura simbolizează începuturile noi și promisiunea viitorului, dar și fragilitatea și trecerea efemeră a timpului. Prin urmare, hanami-ul este o ocazie de a medita asupra acestor teme și de a aprecia fiecare moment al vieții în toată splendoarea și fragilitatea sa.

Pe lângă frumusețea și semnificația sa culturală, hanami-ul este, de asemenea, un moment de bucurie și reflecție pentru japonezi, oferindu-le ocazia de a se reconecta cu natura și de a sărbători ciclurile sezoniere.