Pentru supa udon cu vită
600 ml dashi (supă japoneză de bază)
5 ½ lingurițe sos de soia
1 lingură mirin
1 linguriță zahăr
⅛ linguriță sare kosher (folosește jumătate din cantitate pentru sare de masă și două treimi pentru sare de mare volumic)
Pentru supa udon cu fidea și vită
1 lingură ulei cu gust neutru (de avocado, orez, legume, canola, etc.)
½ Tokyo negi (naga negi, ceapă verde lungă; folosește doar partea albă a negi-ului; poți folosi și 2 cepe verzi)
170-227 gr vită tăiată subțire
1 lingură sos de soia
2 lingurițe zahăr
2 porții fidea de udon (180 g fidea uscată de udon; 500 gr fidea de udon congelată sau fiartă ușor)
Pentru garnituri
4 tulpini de mitsuba (pătrunjel japonez) opțional
1 ceapă verde
4 felii de narutomaki (prăjituri de pește) opțional
shichimi togarashi (amestec japonez de 7 condimente) pentru un gust picant
Pentru supa udon (cu mentsuyu) opțional
80 ml mentsuyu/tsuyu (bază concentrată de supă de fidea)
560 ml apă
1 lingură de mirin
1
✓ Adunați toate ingredientele și aduceți la fierbere o oală mare de apă pentru a găti fidea udon.
✓ După ce a început să fiarbă, păstrați-o la foc mic până când sunteți gata să gătiți fideaua.
Pentru supa udon
2
✓ Într-o cratiță medie, adăugați apa măsurată și un plic de dashi. Aduceți la fierbere la foc mediu.
✓ Dacă aveți mentsuyu (bază de supă pentru fideua udon), gătiți supa udon cu acesta.
✓ Lăsați să fiarbă timp de 2-3 minute. Apoi, stoarceți lichidul din plicul de dashi și aruncați plicul.
✓ Adăugați sosul de soia, mirinul, zahărul și sarea și amestecați totul.
✓ Acoperiți cratița cu un capac (nu lăsați supa să se evaporeze) și îndepărtați-o de pe foc.
Pentru a pregăti ingredientele
3
✓ Tăiați partea albă a Tokyo negi în diagonală în felii de 1,3 cm. Lăsați deoparte.
✓ Tăiați feliile subțiri de mitsuba (opțional).
✓ Tăiați ceapa verde în felii subțiri. Transferați felii de ceapă verde și mitsuba pe o farfurie mică/pahar pentru a le pune peste supă mai târziu.
✓ Tăiați narutomaki (plăcintă de pește) în diagonală în 4 felii subțiri.
✓ Tăiați carnea subțire shabu shabu în jumătate, cu o lățime de aproximativ 3,8-5 cm.
Pentru a găti carnea
4
✓ Încălziți o tigaie la foc mediu. Când este fierbinte, adăugați uleiul și negi.
✓ Când negi este aurit și fraged, adăugați carnea și gătiți-o până este bine facută.
✓ Adăugați zahărul și sosul de soia.
✓ Căliți carnea până când este bine acoperită cu arome.
✓ Îndepărtați de pe foc.
Pentru a fierbe fideua udon
5
✓ Gătiți fidea udon în apă clocotită conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
✓ Pentru fidea udon congelată, fierbeți din congelator timp de 1 minut pentru a încălzi.
✓ Strecurați bine și clătiți rapid cu apă pentru a elimina excesul de amidon.
Pentru a servi
6
✓ Împărțiți fidea de udon bine scursă în boluri individuale și turnați supa fierbinte peste fidea astfel încât să le acopere.
✓ Așezați friptura de vită prăjită, narutomaki, ceapa verde și mitsuba deasupra.
✓ Dacă vă place mâncarea iute, presărați shichimi togarashi deasupra.
Pentru a păstra
7
✓ Puteți păstra friptura de vită prăjită, fideaua de udon și supa separat în recipiente etanșe și le puteți depozita în frigider timp de până la 3 zile.
Pentru a face supa de udon (cu mentsuyu) opțional
8
✓ Într-un vas de dimensiuni medii, combinați apa, mentsuyu (bază de supă de fidea) și mirin și amestecați bine.
✓ Aduceți amestecul la o fierbere ușoară la foc mediu.
✓ Acoperiți cu un capac și opriți focul. Supa de udon este gata.